Table of Contents Table of Contents
Previous Page  14 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 44 Next Page
Page Background

Zazzi egy regényhős francia vidéki kis-

lány, akinek álma, hogy eljusson Párizsba,

és ott metrózzon. Sikerül elutaznia a nagy-

városba, számtalan kalandban van része,

és bár a metrózás végül nem jön össze, de

bölcsebben, tapasztalatokkal gazdagabban

tér haza

– mesél a névadójukról

Varga

Margit

, a Zazzi Cukrászda vezetője.

Három barát úgy gondolta, itt az idő va-

lami teljesen újba fogni. Tudták, hogy

viszontagságos lesz, de úgy gondolták,

tapasztalat, élmény lesz belőle még akkor

is, ha nem sikerül. Ahogyan a regénybeli

Zazzi története is alakult.

2004 körül történt mindez, Margiték ak-

koriban többször is jártak Belgiumban, és

rácsodálkoztak a bonbonokra. –

Milyen

egyszerű! Csak folyik a csapból a csokolá-

dé, és alátartják a formát

– idézi fel mo-

solyogva az első benyomást. El is kezdtek

itthon bonbonokat készíteni, de hamar

rájöttek, hogy nem olyan egyszerű, mint

amilyennek látszik. Másrészt adódott a

kérdés, hogy jó, de ki fogja megvenni?

Egy önálló csokoládébolt nem tűnt életké-

pesnek, viszont ekkorra már megismertük

a francia cukrász stílust, ezért úgy gon-

doltuk, legyen inkább cukrászda

– meséli

Margit. –

Egy barátunknak Solymáron volt

egy üresen álló üzlethelysége, ami történe-

tesen korábban cukrászda volt. Odaadta a

kulcsot, hogy játszunk ott. Ehhez persze be

kellett rendeznünk, és rájöttünk, hogy ak-

kor már egyszerűbb, ha meg is nyitunk

.

Mindeközben cukrász képzésre jártak, de

nagyon hamar belátták, hogy ennél többet

szeretnének. Egy neves párizsi cukrászis-

kola kurzusait kezdte Margit látogatni,

részben egymásra épülő, részben önálló

modulokat végzett el. Szerencséjére fran-

cia-olasz szakos bölcsész végzettségének

köszönhetően nyelvi akadályai nem vol-

tak a tanulásnak.

A solymáriak pedig meghökkenéssel ta-

pasztalták, hogy a Zazzi nagyonmás, mint

amit ők eddig a cukrászatról gondoltak.

Kezdetben még tartottunk hagyományos,

megszokott süteményeket is, nagyjából

két év kellett hozzá, hogy a francia stílusú

monodesszertek felfussanak

– mesél az in-

dulásról a vendéglátónk.

A Zazzinak hamar híre ment, és egyre

több budapesti vette a fáradtságot, hogy

kilátogasson Solymárra, olyan cukrászdát

látni, amihez hasonló nem volt a főváros-

ban. Mégiscsak közelebb van Solymár,

mint Párizs, miért mennénk olyan mesz-

szire, ha itthon is kapunk olyan finomsá-

gokat, mint az Eiffel torony mellett?

Ha már a vevőkör jelentős részét amúgy

is a budapestiek adták, logikus lépés volt,

hogy néhány év után a Zazzi csomagolt,

és beköltözött a nagyvárosba. A budai

Kolosy tér mellett nyitották meg az új üz-

14

EGY BETELJESÜLT ÁLOM

a Zazzi