2015_03 - page 34

Selmeczi Lászlót
nem kell bemutatni a
cukrászoknak, kilencedik éve az Ipartes-
tület ügyvezetője. Mára szinte tisztelet-
beli cukrásszá vált, annak ellenére, hogy
nincs cukrász szakmája. Van viszont köz-
gazdász- HR menedzseri végzettsége és
vendéglátós tapasztalata, amiket kiválóan
hasznosít az Ipartestület működtetésében.
A terveiről, koncepcióiról kérdeztük,
hogy hogyan látja az Ipartestület jövőjét,
miben szeretne változtatni, miket tart a
legfontosabb megoldandó feladatoknak.
A közgyűlés fórumán vázoltak szerint
a legfontosabbnak a hatékony szakmai
érdekképviseletet tartom. Megváltozott a
világ körülöttünk. A Cukrász Ipartestület
eredetileg azért jött létre, hogy az iparosok
érdekeit képviselje, azokat, akik megsze-
rezve a szükséges szakmai tudást, önálló
vállalkozást indítottak. A generációkon
keresztül öröklődő cukrászdákon kívül ez
a gondolkodásmód, vállalkozási forma
kihalófélben van. Ma a legjobbakkal össze-
mérhető cukrászdák nyílnak nem szakmai
befektetői háttérrel, ahol a cukrászok alkal-
mazottként dolgoznak.
Valójában számos ponton már eddig is az
egész szakma érdekképviseletét elláttuk
– gondolok itt elsősorban a kormányzati
kapcsolattartásra és a szakoktatás kérdé-
sére. Itt az ideje, hogy magát a struktúrát,
a nevünket és az alap célkitűzéseinket is
ehhez a feladathoz igazítsuk. Ennek értel-
mében a közgyűlés már meg is változtatta
az alapszabályt, miszerint mostantól teljes
jogú tag lehet bárki, akinek a vendéglátás-
hoz köze van.
– Ezek szerint nyitnak a szállodákban,
éttermekben dolgozó cukrászok felé is?
Vége lesz a cukrászmester – mestercuk-
rász szembenállásnak?
Teljes mértékben. Sőt bárkit, akár egy
séfet is felveszünk, hiszen ma már nagyon
sokan ezer szállal kötődnek a cukrászat-
hoz, alkalmazzák a napi munkájukban
mindazt a szakmai tudást, aminek az ér-
dekképviseletét fel akarjuk vállalni. Ennek
értelmében előbb-utóbb a szervezet nevét
is meg fogjuk változtatni, várhatóan a Ma-
gyar Kézműves Cukrász Szövetség lesz az
új elnevezés. Az „ipar” szó kétszer is sze-
repel a jelenlegi nevünkben, ami ugyan in-
dokolt volt és teljesen mást jelentett 1906-
ban, amikor megfogalmazták, de erről ma
a legtöbb ember a nagyipari gyártásra asz-
szociál, épp az ellenkezőjére, mint amit mi
valójában ki akarnánk vele fejezni.
Miközben természetesen megtartjuk a
gazdasági érdekképviseleti céljainkat is,
nagyobb és teljesebb hangsúlyt fog kapni a
szakma, a teljes szakma érdekeinek a kép-
viselete. Ezen belül elsősorban természete-
sen a minőségi cukrászat népszerűsítése az
egyik kiemelt célkitűzésünk. Nyitni szeret-
nénk a fogyasztók felé is, ízlésformálóként
a minőségi, kézműves cukrászatot szeret-
nénk a köreikben minél jobban népszerű-
síteni. Ehhez a legjobb alapunk és kiindu-
lópontunk a nagyon sikeres Ország Tortája
program, amivel közösen, az egész magyar
kézműves cukrászat nevében tudunk fel-
lépni, értéket képviselni az országos sajtó
támogatásával.
– Ezek igazán nagyszabású tervek, és bő-
séges feladatot adnak az elkövetkező idő-
szakra. Ezeken kívül mi az, amire még
mindenképpen időt kell fordítaniuk?
Az oktatás kérdése, ami tele van ellent-
mondásokkal. Egyszerre van túlképzés és
szakemberhiány. Számos helyen nagyon
gyenge a szakképzés (beleértve a mester-
képzést) színvonala, és megkérdőjelezhető
a vizsgáztatás tisztasága. Ezeken javíta-
nunk kell, amit csak tudunk. Mindezen
célok eléréséhez pedig az anyagi források
megteremtése is elengedhetetlen.
– Köszönjük a beszélgetést, sok sikert kí-
vánunk a tervek megvalósításához. Nem
kis fába vágják a fejszéjüket. Mi szurko-
lunk Önöknek!
34
JÓ KEZEKBEN A CUKRÁSZ
Selmeczi László - Társelnök
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,...44
Powered by FlippingBook