2015_03 - page 35

Te leszel az Ipartestület arca
– foglal-
ta össze a közgyűlésen az egyik kolléga
a frissen megválasztott szakmai elnök,
Horváth Ferenc
munkájának lényegét.
Ahhoz kétség sem fér, hogy az Ipartestü-
let tagsága teljes mértékben mellé állt. Az
egyhangú szavazáson mindössze a felesé-
ge voksolt ellene, aki szerint már így is túl
sok teher van a vállán.
Papíron nekem lesz a legkevesebb mun-
kám, és már úgyis elnökségi tag voltam az
elmúlt nyolc évben
– mondja, és látszik,
hogy ő is tudja, azért rá váró feladat akad
majd bőven.
Mindenekelőtt arról kérdeztük, hogy
mennyiben fog változni az Ipartestület
élete, miket tart a legfontosabb megoldan-
dó feladatoknak.
A tanulóképzés javítását tartom jelenleg
az elsőszámú kérdésnek. Az iskoláknak
nagyon kevés a pénze, és sajnos a taná-
rok felkészültsége is itt-ott hiányos. Ezeken
meg kell próbálnunk segíteni. Úgy gondo-
lom, hogy a jelenleginél jóval több állami
támogatást tudnánk szerezni olyan progra-
mokra, amelyek a tanulóképzés színvona-
lát jelentősen tudnánk javítani. A nagyobb
versenyek például olyan értékkel bírnak,
amelyre lehet komoly összegű központi tá-
mogatást igényelni. A versenyek rendkívül
fontosak a tanulók motiválásában, a szak-
ma megszerettetésében és az iskolák érté-
kelésében. Az állami támogatás növelése
ezen a téren fontos célkitűzésünk. A taná-
rok továbbképzésében eddig is igyekeztünk
segíteni például a Kézműves Cukrászatért
Alapítvány oktatásaival, aminek keretén
belül alkalmanként 2-3 tanárnak ingyenes
részvételt biztosítunk –
vázolta röviden az
elnök úr az oktatásra vonatkozó terveit.
– Nem csak a diákoknak és a tanároknak
van szüksége oktatásra. A már gyakorló
cukrászok közül is sokan igénylik a fejlő-
dés lehetőségét.
Így van. Én a minőség folyamatos fej-
lesztésének a híve vagyok. Szerintem még
a régi, megszokott süteményeket is érdemes
rendszeresen csiszolgatni, javítani, hogy lé-
pést tartsunk a fejlődéssel, miközben új és
új desszerteket is bevezetünk.
Az elmúlt időszakban örvendetesen meg-
szaporodtak a szakmai utak, amelyeket
jelentős részben
Vojtek Éva
kiterjedt kap-
csolatrendszerének és szervező munkájá-
nak köszönhetünk. Ezek kiváló lehetőséget
biztosítanak a kollégáknak, hogy a cukrá-
szat fellegvárainak számító, főleg francia és
spanyol műhelyekbe, üzletekbe bepillantást
nyerhessenek. Számtalan ötletet, szakmai
fogást hoztak már haza ezekről az utakról
a magyar cukrászok, amely beépülnek a
közös tudásunkba, gazdagítják a szakmát.
– Mi a terve az Ipartestület hagyományos
programjaival?
– Alapvetően megtartjuk, ami eddig is jó
volt, és igyekszünk tovább csiszolni őket.
Például terveink és reményeink szerint az
Ország Tortája be fog kerülni a Magyar
Élelmiszerkönyvbe, ami sokkal erősebb vé-
delmet jelent majd a recepteknek, mint az
eddigi, lényegében önkéntes vállalás.
– A tagság összefogására, építésére milyen
elképzelési vannak?
– Igazán nem vagyok egy megosztó sze-
mélyiség. A vidéki kollégákkal is mindig
megtaláltam a hangot, nagyon bízom a
„gyertek, csináljuk együtt” sikerében. Tud-
ják rólam, hogy nyitva van a műhelyem
mindenki előtt. Bárki jöhet tanulni, nin-
csenek titkaink, megosztunk mindent. Ez
ezután is így lesz. Erre, az egymásnak se-
gítő hozzáállásra alapozva nagyon bízom
benne, hogy az Ipartestület taglétszámát és
támogatói körét is fogjuk tudni növelni. Ez
nagy eredmény lenne, aminek már a kong-
resszuson mutatkoztak az első jelei.
– Köszönjük a beszélgetést, és nagyon sok
sikert, örömet és kitartást kívánunk az új
feladathoz!
35
Horváth Ferenc - Szakmai elnök
IPARTESTÜLET IRÁNYÍTÁSA
1...,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34 36,37,38,39,40,41,42,43,44
Powered by FlippingBook