2014_05 - page 18

A Balaton turizmusának fellendítéséért
egy nagyszabású szezonnyitó rendezvény-
sorozatot tartottak május 1 - 11. között
Balaton körüli helyszíneken. Számunkra
a legérdekesebbnek az a kezdeményezés
bizonyult, hogy versenyt hirdettek a Ba-
laton körüli fagylaltozóknak, hogy erre
az évre kiválasszák a „Balaton Fagylalt-
ját”. Az ötlet jó volt, a megvalósítás pedig
kiválóra sikerült – köszönhetően a részt-
vevőknek, és persze elsősorban a győztes-
nek, a balatonmáriafürdői
Pálfi Attilának
(Florida Fagyizó).
Minden résztvevő fagylaltozó két fagylal-
tot nevezhetett be a versenyre. Előírás volt,
hogy ízében és díszítésében is a Balatonhoz
kötődjön, ezért mi az egyik fagylaltunkat
egy balatoni pincészet jégborából és mazso-
lából készítettük, a másikat – amely végül a
győztes lett – pedig balatonboglári pezsgő-
ből, marcipánnal és szamócával rétegezve
alkottuk meg
– meséli Attila.
Minden versenyző otthon, a saját pult-
jában helyezte el a két versenymunkát,
és a négytagú zsűri járta körbe a tavat,
felkeresve a benevezett fagylaltozókat,
végigkóstolva az összes fagylaltot. Végül
a minden szempontból bátor Balatoni
Randevú nevű fagylaltot találták a legal-
kalmasabbnak arra, hogy népszerűsítse a
magyar tengert.
Február végén tették közzé a versenyfel-
hívást, azóta készültünk rá. Úgy gondoltuk,
hogy minden szempontból megpróbáljuk
visszaadni a Balaton hangulatát a fagy-
laltban. Jó kedvvel alkottuk, együtt a gye-
rekeimmel. A balatoni nyaralás a vidám,
felhőtlen szórakozásról szól, amit a pezsgő
szimbolizál. Ehhez egy merész gondolattal
a marcipánt, és végül a mindenki által jól
ismert és kedvelt szamócát társítottuk.
A díszítést alapvetően a lányom találta ki.
Az ötlet lényege, hogy a tégelyben egyszer-
re adjuk vissza a hullámzó és a tükörsima
Balatont. A sima részre pedig sokkolás után
egy műanyag keretből kivágott Balaton-
formát helyeztünk, amelyet epres glazúrral
húztunk át. Így már messziről látszik, hogy
ez a Balaton Fagylaltja
– számol be Attila
arról, hogy hogyan alkották meg a győztes
fagylaltot.
A legnagyobb kihívást az alkohol je-
lentette, hiszen mint tudjuk, az alkohol
„fagyállóként” viselkedik. A tiszta etil-al-
koholnak meg se kottyanna a sokkolónk,
ugyanis -114 °C a fagyáspontja! Attila
is izgult egy kicsit ez miatt, de az m-Gel
Hungary által gyártott Fiberem-GEL fan-
tázianevű, kifejezetten erre a célra kifej-
lesztett termék tökéletesen megoldotta a
problémát. –
Jól megállt, stabil fagylalt lett
– mondta ki a végső szót Attila.
Megkértük
Gangel Andrást
(m-Gel Hun-
gary Kft), hogy meséljen nekünk egy ki-
csit részletesebben erről az új anyagról.
Pálfi Attila a győztes fagylaltjához az idei
évben bemutatott Fiberem-GEL-t hasz-
nálta, ennek segítségével tudta elkészíteni
a körülbelül két százalék alkoholtartalmú
pezsgőfagylaltot úgy, hogy az mind állagá-
ban, mind textúrájában tökéletes legyen és
a többi fagyival azonos hőmérsékleten tá-
rolva is megfelelő tartással rendelkezzen.
A Fiberem-GEL egy forradalmian új se-
gédanyag fagylaltkészítésnél. Alapösz-
szetevője élelmi rost, amelyet egy speciális
technológiával gél állagúra feltárunk. Ezek
a feltárt rost szálak egy olyan vázszerkezet
adnak a fagyinak, amely akár 5-8% alko-
holtartalom mellett is megfelelő állaggal és
tartással fog rendelkezni. Ugyanígy a gyü-
mölcsfagylaltoknál időnként tapasztalható
kivizesedés, kikristályosodás problémát
kitűnően lehet korrigálni Fiberem-GEL-el.
A Fiberem-GEL-el készült fagylalt nagyon
jól viselkedik szélsőséges körülmények kö-
zött (pl.: fagylaltkiszállító cégeknél, vagy a
pult leolvasztása esetén).
Az m-Gel Hungary híres arról, hogy
rendkívül gyorsan képes felvenni a kí-
nálatába az ilyen újdonságokat. Május
12-én, a Cukrász Szakmai Napon már az
m-Gel pultban volt a Balatoni Randevú.
Természetesen a Balatoni Randevú fagy-
lalthoz az összes hozzávalót biztosítani
tudjuk a vásárlóknak:
• Lelle-100 tejfagylalt stabilizátor 100 g / l
• Lübecki Marcipán ízesítő paszta 100 g / l
• Fiberem-GEL 40-50 g / liter
• Cream Natural Fruit gyümöcsfagylalt-
kötő 15-25 g / liter
• Dia-Wellness szeletelt vagy kockázott
eper variegato
– erősíti meg András azt,
amit magunktól is gondoltunk.
Pedig mostanában az m-Gel háza tájáról
más hírek is érkeztek. Akadozott a kiszol-
gálás, csúsztak a kiszállítások. Megkér-
deztük
Antalicz Miklóst
, a cég vezetőjét,
hogy mi volt ennek az oka, és sikerült-e
már túljutni a nehézségeken.
Amint azt a partnereink nagy többsége
tudja, az új telephelyünkre költözött át a
számlázás és a logisztika. Úgy terveztük,
hogy a mindig álmos, csendes január-feb-
ruár során lebonyolítjuk a költözést, és a
vevőink már csak azt veszik észre, hogy
minden jobban működik. A számításunk
azonban nem jött be. A csendes időszak
helyett a vártnál 70%-al nagyobb volt a
forgalmunk, ami a költözés nehézségei mi-
att már emberfeletti megpróbáltatást jelen-
tett a cégünknek. Ideiglenesen két tűzfalon
18
JÓKEDVVEL ALKOTTUK
a Balaton Fagylaltja 2014
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,...36
Powered by FlippingBook