2014_07 - page 21

21
EGY POHÁR
egészség
Legutóbbi lapszámunkban a limonádé-
félékről írtunk, ami a legnyáriasabb ter-
mészetes üdítő ital. Ahogyan túljutunk
a kánikula közepén és már csak néhány
hét van hátra az igazi forróságból, lassan
ismét elindulhatunk a kicsit tartalmasabb
innivalók felé. Azért még nyár van, nem
mindjárt a forró csokoládéra és a citro-
mos teára gondoltunk.
Sokkal inkább például egy gyümölcsös
joghurtos turmixra. A gyümölcsökről
már nem egyszer írtunk, a legváltozato-
sabb módon használhatjuk őket italok-
hoz. Arról azonban még kevés szó esett,
hogy savanykás tejtermékekkel milyen jól
lehet kombinálni a friss gyümölcsöket.
Bármely élelmiszerbolt tejtermékei között
megtalálhatjuk a gyümölcsös joghurtokat,
alapvetően kétféle változatban: az egyik
kanalazhatóan sűrű, a másik ihatóan híg.
A „bolti”, dobozos gyümölcsjoghurtok tö-
retlen sikere bizonyítja, hogy egy népsze-
rű termékkörről van szó, amelynek a pia-
ci tortájából mi is nyugodtan vághatunk
magunknak egy szeletet.
Az üzleti lehetőség lényegében ugyanaz,
mint amit a már említett legutóbbi limo-
nádé cikkünkben leírtunk. Van egy ter-
mék, amelyet komoly marketinggel már
alaposan bevezettek a piacra, ezért van
rá kereslet. Ráadásul mi sokkal jobbat és
finomabbat tudunk készíteni, mint amit
az üzletekben lehet kapni. Ha nem hiszik,
fogjanak egy pohár natúr joghurtot, ke-
verjenek bele egy kis házi lekvárt, szórja-
nak bele friss (!) gyümölcsdarabokat. Ha
szükséges, édesítsék még egy kicsit, lehe-
tőleg mézzel vagy más természetes édesí-
tővel. Ugye van különbség?
Miért ne árulhatnánk saját készítésű gyü-
mölcsjoghurtokat? –
Ki látott már ilyet,
hogy egy cukrászda, netán egy pékbolt
gyümölcsjoghurtokat áruljon?
– kérdezhe-
tik. Ha még nem láttak ilyet, az jó, mert
ezek szerint Önök lehetnek az elsők a
környéken. Mi már láttunk cukrászdában
is, de legelőször pékboltban! Termelőtől
vásárolt „házi” joghurtot dúsítottak friss
gyümölcsökkel, és reggeli mellé vagy ép-
pen helyette kínálták. A házias jelleget
hangsúlyozták a csomagolással, de amúgy
egyszerűen a tejpultból el lehetett venni.
Amivel cukrászdában találkoztunk, az tel-
jesen más kategóriát képviselt, miközben
lényegében ugyanaz volt. Ott az étlapon,
a fagylaltkelyhek között szerepelt a gyü-
mölcsös joghurt-kreáció, amit egy kes-
keny és magas kehelyben állítottak össze
úgy, hogy az érett gyümölcsdarabok jól
érvényesüljenek, miközben a joghurt ele-
gáns krémfehér színe a hátteret biztosítja.
A tálalás, a hangulatteremtés nagyon fon-
tos marketing eszköz, és jól el kell találni,
hogy a mi vevőink mitől jönnek lázba. De
ami mögötte van, az rendkívül egyszerű:
finom, friss joghurt lehetőleg közvetlenül
a termelőtől beszerezve és friss gyümölcs,
esetleg lekvárral (lehetőleg saját készíté-
sűvel) kombinálva. Ha nagyon egyedit
akarunk, akkor óvatosan még egy pici fű-
szerezést is adhatunk hozzá. A többi csak
díszítés és fantázia kérdése.
A gyümölcsös joghurtok – akár kanalaz-
ható, akár iható formában – a késő nyár és
a kora ősz tartalmas, finom és felfrissítő
slágerei lehetnek. Érdemes egy színes, vi-
dám kínálatot kialakítani belőlük, amivel
remélhetőleg örömet okozunk a vendége-
inknek, és közben a forgalmunkat is tud-
juk vele növelni.
1...,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,...32
Powered by FlippingBook