2015_11 - page 14

Mikszáth Kálmán
az egyik legérzőbb szí-
vű magyar író, akinek a humoros vagy
éppen fájdalmas írásain egyaránt átsüt a
szeretet.
A jó palócok
című novellagyűjte-
ményét, de legalábbis az abban szereplő
A
néhai bárány
-t minden kisiskolás ismeri.
Mi viszont két élő, jó palócot is ismerünk,
akikre méltán lehetünk büszkék.
Szó Dá-
niel
és
Szó Gellért
, az idei Országtorta
alkotói Mikszáth hazájából, Palócföldről
származnak. A két salgótarjáni fiatal tu-
datosan vállalja is ezt a kötődést, a helyi
motívumokat, kulturális értékeket igye-
keznek a maguk eszközeivel is megőrizni,
élővé tenni, gazdagítani.
Teszik mindezt egy nyitott és széles látó-
körű szakmai hozzáállással. –
Nincs olyan,
hogy francia vagy magyar cukrászat, csak
modern cukrászat van
– mondja Gellért,
és ezzel ki is tűzi maguk elé a célt: mindazt
a tudást, ismeretet alkalmazni, amit a vi-
lág élvonalában járóktól meg lehet tanul-
ni, beszéljenek bármilyen nyelvet.
Ennek jegyében készült el a Palóc kol-
lekció, Dániel és Gellért desszertsoroza-
ta, amelyeket Mikszáth Kálmán művei
ihlettek. Az alkotásaikat Budapesten, a
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari
Múzeumban tartott sajtótájékoztató ke-
retében mutatták be, hogy a salgótarjáni
vendégkörüknél jóval szélesebb közönség
is hírt kapjon róla.
A hét különleges desszert úgy épül fel,
hogy kívülről befelé haladva egyre lá-
gyabb rétegek kerülnek a vendég elé. –
Épp olyan ez, mint az emberi lélek, amely-
ről Mikszáth írásai is szólnak
– mondja
Gellért, amikor bemutatja az alkotásaikat.
A jó és a rossz kettősét édes-keserű ízek-
kel szimbolizálják, a csavaros történeteket
pedig meglepetést okozó ízek és textúrák
felbukkanásával. A színek, a formák mind
jelentést kapnak a Mikszáth művek fényé-
ben.
Beszterce ostroma
szinte várfalként
áll a vendég előtt, a
Fekete város
pedig fé-
nyesen csillogó fekete glazúrjával tűnik ki
a tömegből, tökéletes ellentétpárt alkotva
a
Hókirály
hógolyó formájú desszertjével.
A desszerteken kívül kenyereket is hoztak
a sajtótájékoztatóra. Bár ezek nem kaptak
irodalmi neveket, legalább annyira Palóc-
földben gyökereznek, mint a desszertjeik.
A különlegességük ugyanis az, hogy vad-
kovásszal, élesztő nélkül készülnek, amely
mindenhol egy kicsit más, helyi sajátossá-
gú ízvilágot ad attól függően, hogy milyen
gombák, baktériumok vannak az adott
környezetben. –
Citrusos utóíze van, egé-
szen különleges aromák szabadulnak fel a
vadkovászból
– meséli róla Dániel.
Ezen az úton jár a mi két jó palócunk, és
ez egy nagyon ígéretes út. A helyi kultúrát,
értékeket, szimbólumokat úgy használják,
ahogyan a vadkovászt: egyedi, utánozha-
tatlan alapanyagként. Hozzáteszik azt a
tudást, amit a nagyvilágban megismertek,
és olyan értéket teremtenek, ami nemmá-
solata, hanem folytatása a múltnak.
Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó
pataktól és a vándorló felhőktől kéri köl-
csön a gondolatokat, az nem is fogy ki soha
belőlük.
” Mikszáth Kálmán
14
PALÓC KOLLEKCIÓ
Mikszáth Kálmán nyomdokain
Hókirály
Két koldusdiák
Galamb kalitkában
Különös házasság
Beszterce ostroma
Fekete város
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...36
Powered by FlippingBook