2015_12 - page 17

A SIGEP megtestesít mindent, amit egy
világszínvonalú szakmai vásártól elvá-
runk. Általában még valamivel többet is.
Olyan ötleteik vannak, amivel mindig egy
kicsit feljebb tolják a lécet. Azon túl, hogy
szinte mindenki kiállít, aki a fagylaltos,
cukrász, csokoládés világban komoly be-
szállítónak számít, ráadásul nagyon sokan
ekkorra időzítik az újdonságaik bemuta-
tását, maga a vásár is számtalan izgalmas,
tartalmas és előremutató kísérő eseményt
szervez. Ezek közül a leglátványosabbak,
az olaszul nem beszélő külföldiek szá-
mára is legjobban érthetőek a különböző
versenyek, amikből most sem lesz hiány.
A SIGEP mindenekelőtt természetesen
fagylaltos vásár, a versenyek terén is ez
ígérkezik a legtartalmasabb, legszínvona-
lasabb „sportágnak”. A
Fagylalt Világku-
pa
2012-es győztese azt nyilatkozta, hogy
improvizációnak nincs helye, a tökéletes
felkészülés, a begyakorolt precíz munka
hozza meg a sikert
”. Talán innen jött a
gondolat, hogy csavartak egyet a verse-
nyen, és most lesz egy meglepetés feladat
is, aminél bizony improvizálni kell. Való-
színűleg nem is akárhogy, mert a zsákba-
macska feladat szlogenje az, hogy „
min-
dent le lehet fagyasztani, bármiből lehet
csodálatos fagylaltot készíteni”
. Reméljük
nem gondolják teljesen komolyan...
A versenyzőknek rövid idejük lesz rá,
hogy megtervezzenek egy olyan fagylalt-
receptet, amelynek a fő alkotóelemét ak-
kor tudják meg, majd a fagylaltot is meg-
alkossák a recept alapján. A zsűri pedig
külön-külön értékeli a kész fagylaltot és
magát a receptet is! Nincs idő kísérletezé-
sekre, ehhez bizony nagyon magabiztos,
megalapozott szakmai tudásra és gya-
korlatra van szükség. Le a kalappal azok
előtt, akik ebben megállják a helyüket! A
14 versenycsapat az egész világot képvi-
seli, minden lakott földrészről érkeznek
fagylaltkészítők, hogy ezen a rangos ver-
senyen megmérkőzzenek.
A most hetedik alkalommal megrende-
zett Fagylalt Világkupán gondosan válo-
gatott alapanyagokkal kell dolgozniuk a
versenycsapatoknak. Újdonság, hogy ki-
váló minőségű ásványvizet biztosítanak
a szorbetekhez, amivel arra szeretnék fel-
hívni a figyelmet, hogy a víz minősége is
számít a fagylalt, azon belül különösen a
szorbetek esetében.
Harmadik alkalommal fogják megren-
dezni a Cukrász Királynő választást, azaz
a
Női Cukrász Világbajnokság
ot. Az elő-
válogatókról japán, ausztrál, tajvani, indi-
ai, orosz, francia, olasz, brazil, horvát és
szerb hölgyek jutottak be a világdöntőbe.
A két napos megmérettetés január 23-24.
között kerül megrendezésre.
Másnap, 25.-én tartják a
Csokoládé
Sztárja
fantázianevű nemzetközi cso-
koládé művészeti versenyt, amelynek az
artisztika van a középpontjába állítva. A
téma a jazz zene lesz.
A SIGEP egyre jobban koncentrál a pé-
kekre, természetesen számukra is szervez-
nek versenyt. Nyolc ország részvételével
rendezik meg a
Kenyér Művészete
nevű
találkozót, ahol elsősorban olaszos jellegű
pékárukat kell készíteniük a résztvevők-
nek (pl. ciabatta, pizza).
A
kávé
egyre nagyobb jelentőségre tesz
szert úgy a cukrászdák, mint a pékbol-
tok kínálatában. A SIGEP kiemelt té-
maként foglalkozik a kávézás, a kávé
készítés világával. Nem kevesebb, mint
kilenc (!) barista versenyt fognak tartani
Riminiben, egészen fókuszált témákban,
mint például a Latte Art bajnokság vagy
a kávé pörkölési verseny. Most első alka-
lommal fog sor kerülni a „Reggeli kávé és
eszpresszó fagylalt” nevű versenyre, ami –
amint a neve is mutatja – a két szakma fú-
ziós lehetőségeit igyekszik kidomborítani.
A SIGEP-et eddig se nagyon kellett be-
mutatni a magyar szakembereknek, és a
fenti rövid ízelítő még jobban megerősíti,
hogy ez az a nemzetközi rendezvény, ami-
re igazán érdemes ellátogatni. Nincs olyan
messze, hogy komoly akadályt, költséget
jelentsen, és amit ott láthatunk, tanulha-
tunk, az friss ötleteket, lendületet adhat
a következő évre, legyen szó fagylaltról,
cukrászatról, csokoládé készítésről vagy
akár pékségről.
17
SIGEP - RIMINI
ötletek, versenyek, újdonságok
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,...40
Powered by FlippingBook