2016_07 - page 18

Az igazi módja az értékek megőrzésének,
ha valamit a mindennapok részévé te-
szünk, modernizálva, összekötve a múl-
tat a jelennel. A kürtőskalács-sütők ezt
az utat járják. Közülük is kiemelkedik a
Vitéz Kürtős csapata, akik nem egyszerű-
en kalácssütők, hanem ennek az ősi szé-
kely süteménynek a tehetséges megújítói.
Egyetlen termékre épül az üzletük, de hi-
hetetlenül sok mindent kihoznak belőle.
Még fesztivált is szerveznek a kürtőska-
lács népszerűsítésére.
Közgáz-marketing szakra jártam az
egyetemen, és amikor találkoztam a kür-
tőskalács készítés üzleti lehetőségével, már
akkor tudtam, hogy a kürtőskalácsból
brandet fogunk építeni. A tanárok nevettek
rajtam, hogy minden projektet, beadandó
anyagot a kürtőskalács márkaépítéséről ír-
tam
– mesél
András Tünde
a kezdetekről.
A társa,
Bálint Gáspár
nagymamája volt
az ötletadó, aki otthon, Székelyföldön
sütötte a kalácsokat, és kosárba rakva
kiment velük a strandra vagy a népmű-
vészeti vásárba. Így indult a családi vál-
lalkozás 2000-ben. Egy évvel később egy
testvérvárosi rendezvény kapcsán Békés-
csabára hívták őket, ahol nagy újdonság
volt a faszénen sült kürtőskalács. Akko-
riban Magyarországon mindenki más
árammal sütötte a kalácsot. –
A faszenes-
nek más íze van, mert az izzó parázs fölött
teljesen rákaramellizálódik a cukor, és ez a
füstös cukormáz adja az igazi, jellegzetes
ízét
– avat be minket egy szakmai fogásba.
Amíg Tünde az egyetem padjait koptatta,
csak néhány rendezvényre tudtak eljutni,
de ez elég volt ahhoz, hogy megismerjék
az akkor induló magyarországi fesztivá-
lok világát. Mindenhol örömmel fogadták
őket, jókor voltak jó helyen. Ma már egy
átlagos hétvégén 4-6 helyszínre települ-
nek ki, decemberben 10-12 csapatot al-
kotnak. 2007 óta állandó üzleteik (például
a Fővárosi Állatkertben) is vannak, ahol
minden nap megtalálják őket a kürtőska-
lács rajongók.
Budapesten még házhozszállítás is van.
Tiszta ráfizetés, de a márkaépítés miatt és
a vevők kiszolgálásáért megtesszük. Ezért
vállalunk 100% garanciát is, ha valaki rek-
lamál, vita nélkül kap egy másik kalácsot.
Mindig, minden helyzetből igyekszünk a
lehető legjobbat kihozni, hogy minél több
kürtőskalácsot szerető embert szerezzünk
mutat rá Tünde arra, hogy ebben az üzlet-
ben nem csak a faszén minősége számít.
A tészta a lelke mindennek. Mindig fris-
sen dagasztunk, az esti maradékot se tesz-
szük el másnapra, mert ha túlkel, savanyú
lesz a kalács. A frissesség nagyon fontos. Az
üzleteinkben mindig le van sütve 5-6 da-
rab, és ha jön egy vevő, akkor megkérdez-
zük, hogy abból kér-e, vagy inkább meg-
várja, hogy tényleg melegen kapja kézbe. A
kalács másnap is jó, de a pulton lévőket két
óra után inkább bevesszük, hogy biztosan
frisset kapjon mindenki
– kapunk ízelítőt a
minőség iránti elkötelezettségükből.
A marketing szak nem múlt el nyom
nélkül. A Vitéz Kürtős arculata jól be-
azonosítható, egységes színvilágot jelent
az üzletektől a weboldalon keresztül a
Facebook-ig. Minden rájátszás nélkül va-
lódi székely hangulatot teremtenek azzal,
hogy a dolgozók 90%-a erdélyi. –
A vevők
hallják az ízes székely beszédet, ettől is hi-
18
MEGISMERTETNI A VILÁ
egy üzlet, aminek
Fotó: Just Creativ - Klein Péter
Fotó: Jekken Péter
Fotó: Jekken Péter
Fotó: Mihálydeák Antal
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,...32
Powered by FlippingBook