2016_11 - page 16

Gyorsuló világunkban a menet közben
bekapható, snack jellegű ételek egyre na-
gyobb teret hódítanak. Ritkán van idő
rendes étkezésre, viszont igénylik az em-
berek az apró kikapcsolódásokat, amit
gyakran édes vagy éppen sós falatkákban
találnak meg. Most, az ünnepi előkészü-
letek, bevásárlások rohanásában sokan
szeretnek beugrani egy cukrászdába vagy
akár pékboltba kávéra, forró csokoládéra
és hozzá egy-két falatnyi süteményre.
Egy nagyon egyszerű, egy kicsit komo-
lyabban felkészült pékboltban is elkészít-
hető, könnyen látványossá tehető ötlet-
re szeretnénk felhívni a figyelmüket. A
cupcake felkapott, az amerikai filmekből
ismert desszert, amiről erősen megoszla-
nak a vélemények. Vannak, akik rajonga-
nak érte, mások inkább megmosolyogják
az egyszerűségét vagy éppen idegennek
tartják. Tényleg nem nálunk találták ki,
de azért ez igaz a cukrászsüteményeink
nagy részére, hogy mást nem mondjunk,
a fagylalt sem az a tősgyökeres magyar ta-
lálmány. A cupcake is megtalálhatja a he-
lyét nálunk, csak rajtunk múlik, hogy be
akarjuk-e építeni a kínálatunkba.
Amint a neve is mutatja, eredetileg csé-
szében (angolul cup) vagy bögrében sült
mini torta (cake). Ma már ritka, hogy ke-
rámia edényben süssék, leginkább muffin
formában, jellemzően papír kapszliban
készítik el. Bármilyen piskótatésztát fel-
használhatunk hozzá. Mivel kicsi a ter-
mék mérete, a hőátadás gyors, így nagyon
rövid sütési időre van szükség. Az elkészí-
tés további része sem időrabló. Különösen
a forgalmas időszakokban nagyon elő-
nyös, hogy pillanatok alatt fel lehet tölteni
a fogyásban lévő pultot.
A legegyszerűbb, ha a piskóta alapra va-
lamilyen krémet vagy habot nyomunk.
Bajorkrém, sárgakrém vagy éppen
csokoládémousse egyaránt megfelelő.
Arra kell ügyelnünk, hogy a krémet vagy
habot úgy válasszuk meg, hogy a termék
várható fogyasztási idejét figyelembe
vesszük. Ha gyorsan fogy, mindig frissen
tudjuk készíteni, akkor könnyedebb, ke-
vésbé tartós habokat is használhatunk.
A következő lépés a dekoráció, ami eladja
a terméket. Legalábbis először. Másod-
szorra már a beltartalom fog számítani,
ezért arról se feledkezzünk meg, hogy
finom is legyen, ne csak szép! Díszítésre
gyakorlatilag végtelen lehetőségeink van-
nak. Cukrok, magvak, grillázs, csokoládé,
kandírozott vagy akár friss gyümölcsök és
persze figurás díszek. Ezekkel tudunk leg-
egyszerűbben ünnepi hangulatot terem-
teni. Vidám Mikulás figurák, fenyőfák,
rénszarvasok, hóember, csizma, hópihe –
bármilyen kedves, játékos formát felhasz-
nálhatunk, amivel ezt az eddig mindössze
két alkotórészből álló minidesszertet fel-
öltöztethetjük, és olyanná tehetjük, ami
megragadja az emberek figyelmét.
Kétségtelenül nem a szakma csúcsa, de et-
től még lehet belőle jót, minőségit alkotni.
A monodesszertek logikáját követi, egy
adagos, nem kell szeletelni, nincs belőle
első és utolsó szelet és teljesen egyedi dí-
szítést lehet rajta alkalmazni. Akár min-
den egyes darab másképp nézhet ki, széles
választékot nyújtva a vendégeknek, hogy
kinek mi tetszik. Egyszerű ünnepi apró-
ságnak kiváló.
16
EGYSZERŰ
ünnepi apróságok
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...36
Powered by FlippingBook