2014_06 - page 16

16
A Rend megalakulásától kezdve – 2001-
óta – folyamatosan a hagyományok ku-
tatásán, tisztaságának megőrzésén és
népszerűsítésen dolgozott. Minden meg-
jelenésében – számos rendezvényen, ki-
állításon, szakmai fórumon, munkabi-
zottságban – valami érdekeset, hasznosat
nyújtott itthon és külföldön egyaránt.
A Pékrendben a megfiatalodott vezetés,
Nardai Anita
rendfő asszonnyal az élen,
az elődök munkáját érdemben és innova-
tívan folytatja.
Az érdeklődők sok színes eseményre em-
lékezhetnek vissza. Írásomban – a teljes-
ség igénye nélkül – megemlítek néhányat:
Országos jelentőségűek:
• Múzeumok Majálisa a Múzeumkert-
ben (Nemzeti Múzeum) minden évben a
Múzeumok Világnapján
• Komáromi Péknapok június utolsó
hétvégéjén a Monostori Erődben
• Augusztus 20-án több helyszínen.
Éven keresztül a legjelentősebb a buda-
pesti Vajdahunyad várban (később a Kos-
suth téren, majd a Clark Ádám téren) tar-
tott Kenyérfesztivál.
Színvonalas regionális események közül
néhány visszatérő:
Százhalombatta,
Nagyszakácsi,
Vas-
vár, Nyíregyháza, Pécs, Szolnok, Oros-
háza,
Csongrád,
Hajdúböszörmény,
Szársomlyó, Euroregionális kenyérfeszti-
vál és kézműves találkozó (Győr), Múlt-
idéző piactér (Budapest,Városliget)
Részvétel és bemutató a FOODAPEST,
UKBA, BaGaTech, SIRHA, OMÉK, Da-
nubius Gastro, IBA, GastroPan szakmai
kiállításokon.
Versenyek rendi tagok irányításával:
• Hagyományőrző Diákverseny (Buda-
pesten, a Pesti Barnabás Szakiskola tan-
műhelyében a Kenyér Világnapjáról való
megemlékezéséhez kapcsolva)
• Pék-, Cukrász TDK (Nagykőrös)
Más által szervezett versenyen részvétel:
Hazai:
• Tatai „Farsang kupa”
• Haller Gastro Kupa
Külföldi:
• GastroPan termékverseny
• Pozsony: pozsonyi kifli verseny
Eredmények:
A hagyományokat idéző öltözet, a kézi –
divatosan mondva „kézműves” – előállí-
tási módszer, a fateknőben dagasztás, az
alakítási módok bemutatása és a jellegze-
tes alakú rendi kemencékben való sütés
miatt minden rendezvény érdekes szín-
foltja a bemutató sütés, amely a látogatók
tömegeinek érdeklődését váltja ki.
A szakmai körök örömmel veszik a HÍR
(Hagyományok, Ízek, Régiók) program
sütőipari termékeinek bemutatását, meg-
ismertetését. A korábbi gyűjtés 2013-ban
bővebbé vált Nardai Anita rendfő gyűjté-
se nyomán a „kelt rétessel”;
Dowidatné
Kardos Sára
és
Csendesné Dolinay Mar-
git
rendi tagok gyűjtésének köszönhetően
az „ostoros kaláccsal”. A rendi tagok a ko-
rábbi és az új pályázatok eredményeként
mintegy 30 termékkel jogosultak a HÍR
védjegy használatára.
A közönséggel fenntartott kapcsolat
nagyban hozzájárul ezeknek a termékek-
nek és az azokhoz fűződő hagyományok-
nak a fennmaradásához.
Az Európai Bizottság 2013. november 14-
én a hagyományos különleges termékek
jegyzékében nyilvántartásába vette a ma-
gyar „Tepertős pogácsa” elnevezésű ter-
méket. A folyamatot 2005-ben a Magyar
Pékek Fejedelmi Rendje kezdeményezte.
A beadványt 2006 áprilisában a rendi
gyűlés jóváhagyta, a többszöri módosí-
tás, és az osztrák fellebbezés egyeztetése
a Vidékfejlesztési Minisztérium közremű-
ködésével sikeresen, a bejegyzéssel zárult
le. A termék hagyományok szerinti fenn-
maradása a nyilvántartásba vétel óta az
egész világon biztosított, csak a jóváhagyó
okmány előírásai szerint gyártott teper-
tős pogácsa értékesítésénél használható a
„HKT” Hagyományosan Különleges Ter-
mék védjegy.
A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje több
komoly elismerésben is részesült:
• A Európai Minőségügyi Szervezet Ma-
gyar Nemzeti Bizottság (EOQ MNB) és a
Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatára
2012-ben a Terra Madre Hagyományos
Terméket Előállító Közösségek Világnap-
A HAGYOMÁNYOK ÁTMENT
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...36
Powered by FlippingBook