2015_10 - page 22

A König-Trade Kft. az elmúlt években
tapasztalt töretlen fejlődésének köszön-
hetően meghatározó helyet foglal el a
magyar piacon. Lépésről lépésre eljutott
oda, hogy kiváló, közismert márkák kép-
viselete lett, amelyek egymást kiegészítve
lényegében lefedik a cukrászat minden
területét, legyen szó süteményekről, fagy-
laltról, csokoládéról és gépekről.
Mindezt egyáltalán nem harsányan, to-
lakodóan érte el, hanem csendes, szinte
észrevétlen fejlődéssel. Az őszi bemutató
sorozatuk nyilvánvalóvá tette, hogy mára
olyan szakmai háttérrel rendelkeznek,
amelyre alapozva hosszú távú partnersé-
get tudnak kiépíteni a cukrászokkal az-
által, hogy nem elsősorban termékeket,
hanem olyan megoldásokat, ötleteket
kínálnak, amelyekkel magas színvonalon
tudják támogatni a szakma képviselőit.
Az első alkalomra szeptember 28.-án
került sor, amikor
Gabriele Scarponi
, a
Gelato Professional School
oktatója, akit
a magyar fagylaltosok közül már sokan
ismernek, egész napos képzést tartott a
Frigomat gépek használatáról. Miközben
készültek a fagylaltok a gépeken, szám-
talan kisebb-nagyobb technikai, műszaki
szempontra hívta fel a figyelmet, amivel
különösen akkor érdemes tisztában lenni,
ha új gépet akarunk vásárolni.
Miért lesz teljesen más a fagylaltunk
egy álló és egy fekvő fagyasztóban? Miért
ívesek a lapátok? Miért műanyag késeket
használnak hozzá? Miért finomabb a me-
leg eljárással (pasztörizáló segítségével)
készült fagylalt?
– záporoztak a kérdései
a hallgatósághoz, akik igyekeztek az elő-
adóval együtt megtalálni a válaszokat. El-
magyarázta, hogy miért nem tud leégni a
pasztörizálóban a fagylaltlé (mivel vízfür-
dőben áll az üst, mint egy bain-marie) és
még számos más technikai érdekességet,
amit a Frigomat gépekről tudni érdemes.
Megmutatta, hogy a fagyasztók hogyan
programozhatóak, aminek a lényege a
viszkozitás (a fagylalt állag) állandó mé-
rése. 25 különböző típusú fagylalthoz
állítható be program, és azon belül a kí-
vánt viszkozitás. Amikor ezt eléri a gép,
akkor van készen a fagylalt. Ez az érték
40 és 240 között adható meg, az „igazi”
olasz fagylalt 180 körüli viszkozitással
készül. A Frigomat gépek saját fejlesztésű
elektronikája minden fontos paramétert
folyamatos kontroll alatt tart. A fagyasz-
tóval joghurt, invertcukor és sárgakrém is
készíthető.
A magyar fagylaltízlés valahol a török
és a német között van félúton. A törökök
ugyanis harapják a fagylaltjukat, amíg a
németek nyalják. A magyarok a kettő kö-
zött
vannak
– mondta Gabriele, aki maga
is meglepődött, amikor megemlítettük
neki, hogy milyen jól összefoglalta az el-
múlt ezer évünk történelmét.
Egy héttel később ugyanitt, a König-Trade
budapesti bemutatótermében, majd más-
nap Balmazújvárosban került sor a kö-
vetkező alkalomra, a Fabbri termékekről
szóló szakmai alkalomra, ahol a világhírű
olasz cég szakemberei mellett a König-
Trade Kft. fagylalt- és cukrászmesterei
is bemutatták, hogy milyen lehetőségek
rejlenek a Fabbri termékeiben. Termé-
szetesen kiemelt figyelmet kapott az idén
100 esztendős, a cég jelképének számító
Amarena Fabbri, amelyről megtudtuk,
hogy
Rachele Fabbri
, az alapító felesége
találta fel azt az eljárást, amivel azóta is
készül ez a töretlen népszerűségű termék.
A vadcseresznyéből készült Amarena
klasszikus díszítésű kerámia tartóját a
szakmában szinte mindenki ismeri. A
résztvevők is kaptak egyet ajándékba –
természetesen megtöltve –, köztük az a
szakmabeli kislány is, akinek aznap éppen
nem volt nyitva az óvodája, így a szülei-
vel együtt részt vett az előadáson. –
Szo-
kott segíteni fagylaltot főzni
– mondta az
anyukája. A csöppnyi lányka jelenléte jól
kifejezte azt, ahogyan a König-Trade a
partnereihez hozzááll: hosszú távra ter-
veznek. Az a céljuk, hogy támogassák a
22
HOSSZÚ
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...36
Powered by FlippingBook