2015_10 - page 12

A prémium kenyerekről az átlag mai fo-
gyasztónak a sokmagos, teljes kiőrlésű,
akár rozsos vagy valamilyen különleges
gabonából készült, messziről is különle-
gességet sugalló termékek jutnak eszébe.
Ezzel szemben a fehér kenyér elsősorban a
tömegárut jelenti, aminek a legfontosabb
szempontja az, hogy olcsó legyen. Legfel-
jebb még az a magyaros kenyérminősítési
teszt kategorizálja be ezen a körön belül,
hogy mennyire szívja be a pörkölt szaftját.
A fehér kenyerek egy kicsit kiestek a figye-
lem középpontjából. Pedig ezen a téren is
lehetne prémium minőséget adni, és va-
lójában a fogyasztók igényelnék is, csak
ez kevésbé látványosan jelentkezik, mint
a sötétebb kenyerek esetében. A különb-
ség oka az egészségtudatosság. Ez volt az a
jelszó, amire fel lehetett, és ma is fel lehet
építeni olyan minőségi termékeket, ame-
lyeket a fogyasztó be tud azonosítani, érti
és elfogadja, hogy ezek jót tesznek a szer-
vezetével, védenek egyes betegségek ellen.
A teljes kiőrlés, a magas rosttartalom, a
magvakkal és más értékes összetevőkkel
való dúsítás mind olyan üzenet, ami az
egészségtudatosságot hívja segítségül ah-
hoz, hogy a kiemelkedő minőség maga-
sabb árát érvényesíteni tudjuk.
Mindeközben azonban hajlamosak va-
gyunk megfeledkezni azokról, akik nem
vagy jóval kevésbé elkötelezettek az egész-
séges táplálkozás iránt, de a minőségi,
finom élelmiszereket keresik. Ráadásul
még azok is, akik tudatosan rendszeresen
teljes kiőrlésű termékeket fogyasztanak,
néha szívesen vesznek, vennének fehéret
a változatosság kedvéért. De ez a két kör
nem vevő az árharcokban feláldozott mi-
nőségű, tömegáru típusú fehér kenyérre.
Amit ők keresnek, az valami egészen más.
Olyan, aminek a héja ropogós, a bélzete
illatos és rugalmas, nem morzsalékos és
még önmagában fogyasztva is élmény.
Lehetőleg mindezt úgy, hogy még napok
múlva is megőrizze az állagát. Az ilyen fe-
hér kenyér olyan ritka, hogy talán még a
pékek közül is sokan úgy gondolják, hogy
nem is létezik. Esetleg amit a franciák süt-
nek, de biztos más a lisztjük, azért olyan.
Tényleg más, de ettől még a mi lisztünk-
ből is lehet igazán jót sütni.
Sok más bizonyíték mellett gondoljunk
csak az Ország Kenyere (Szt.István napi)
verseny eddigi győzteseire. Megkérdője-
lezhetetlenül kiváló minőségű fehér jel-
legű kenyereket alkottak magyar pékek,
amelyek messze túlmutattak a tömegáruk
minőségén.
A módszer egyszerű, mint minden eset-
ben, ha minőségi élelmiszereket akarunk
előállítani. Elsősorban kiváló alapanya-
gokra van szükségünk, és hozzá olyan
szaktudásra, amivel értő módon nyúlunk
ezekhez az anyagokhoz. A kenyér tradi-
cionális termék, tisztában kell lennünk
a hagyományos módszerekkel, és a mai
technikai lehetőségeinkkel gazdagítva és
nem gyengítve kell alkalmaznunk őket.
Ha csak ugyanolyan jót tudunk előállíta-
ni, mint száz éve, akkor mit tettünk hozzá
a szakmához azóta? Létezik finom, pré-
mium minőségű magyar fehér kenyér. Ha
akarjuk, és ha szükséges, egy kicsit tanu-
lunk hozzá, akkor képesek vagyunk meg-
sütni. Az igény adott, ami lehetőséget je-
lent. Éljünk vele, legyen a kínálatunkban
különleges minőségű fehér kenyér!
PRÉMIUM FEHÉR
keltsük életre
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,...36
Powered by FlippingBook