2016_09 - page 6

A süteményeket viszont mind helyben,
saját kezűleg készítik. Amíg a legtöbb
zürichi cukrászda nagyjából állandó kí-
nálatot tart, addig ők folyamatosan újít-
ják, frissítik a választékot. Természetesen
nekik is vannak állandó termékeik, de
ezek mellett hétvégékre specialitások-
kal készülnek, és az aprósüteményeket is
rendszeresen megújítják. Marc szakmai
elhivatottsága mellett azért is van erre
szükség, mert a vendégek nagyjából fele
helybéli, azaz rendszeresen visszatérő
vásárló, akik igénylik az újdonságokat, a
meglepetéseket.
Ha már a meglepetéseknél tartunk, ak-
kor érdemes megemlíteni, hogy néha
milyen egyszerű megoldásokkal is meg
lehet hökkenteni a vendéget, ez esetben
még minket is. Mit látnak az alsó sor má-
sodik képén? Ez bizony egy mille feuille!
A tradicionális francia desszert egy me-
rész fiatal svájci cukrász által megújítva.
Vidám, játékos és figyelemfelhívó. Lehet,
hogy nem egy világra szóló ötlet, de azt az
apróságot teszi hozzá, amitől a tökéletes
mille feuille még érdekessé is válik.
Tudja, hogy hogyan tud elegánsan bátor
lenni. A címlapunkon szereplő desszertje
például szinte minden pontján a francia
design stílusát követi. Mintha a versailles-i
kastély kertjének a tökéletes geometriai
szimmetriáját idézné, de van benne egy
csavar. Marc fogta a félgömbjét, és tudato-
san nem középre tette. Hibátlanul elegáns,
de a legkevésbé sem sablonos.
A tartok, mousse-ok egyértelműen a
francia cukrászatot követik, ahogy a Saint
Honoré is tisztelgés a mesterek előtt. A
jobb alsó fotónkon látható híres francia
desszert is egy egyedi alkotás. Friss málna
van a habba keverve, amitől jóval köny-
nyedebb, gyümölcsösebb a desszert, mint
amit hagyományosan készíteni szoktak.
A körben elhelyezett, karamellbe mártott
fánkocskák pedig bajor krémmel vannak
töltve, ami egy újabb textúrát és ízt visz a
desszertbe. Marc mindezeket úgy képes
egymáshoz illeszteni, hogy a különböző
6
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...32
Powered by FlippingBook