2016_09 - page 14

Van egy jól meghatározható termékkör a
cukrászatban, amit elsősorban nem fris-
sen, helyben fogyasztanak. Bonbonok,
táblás csokoládék, gyümölcszselék, cu-
korkák, grillázsok, kekszek, szaloncukrok
– minden, ami tartós, és nagyon gyakran
ajándéknak vásárolják őket a vendégeink.
Igen, ezek azok a termékek, amelyeket az
édesipar hatalmas mennyiségben gyárt, és
ezért jó ideig ki is szorultak a kézműves
műhelyekből, mivel az ipari előállítással
árban nem lehet versenyezni.
Az elmúlt időszakban azonban ez a folya-
mat visszafordult, nagyon sokan ráébred-
tek, hogy van igény, piaci lehetőség ezen a
termékkörön belül a kis szériás, prémium,
kézműves kategóriára, ami pont ideális
számunkra. Még olyan is akad, aki a kettő
közé pozícionálta magát. A Szamos Mar-
cipán desszertjei sok esetben az édesipari
termékek mellett sorakoznak a polcokon,
de mégsem olyan személytelenek, maga-
sabb minőségi kategóriát képviselnek.
A cukrászdák számára ez a termékkör
nagyon jó kiegészítő lehet, különösen ott,
ahol jelentős a turista forgalom. Termé-
szetesen bárki vihet egy doboz bonbont
ajándékba valakinek, de az idegenforga-
lom azért jelent pluszt, mert ők a helyi
érdekességeket akarják hazavinni – akár
maguknak, akár másoknak.
A mi dolgunk, hogy kiszolgáljuk őket.
Mindenekelőtt azt kell végiggondolnunk,
hogy milyen kategóriákat lehet megkü-
lönböztetni az ajándék vásárlóink között.
Életkor, nem, származás – csupa érzékeny
adat. Persze nem egyenként akarjuk ezt
tudni a vendégekről, csupán csoporto-
kat kellene elkülönítenünk, és nagyjából
meghatározni a méretüket.
Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a fan-
tázia és a beszállítók ötletei. Az sem árt, ha
nyitott szemmel járunk máshol, különö-
sen a szakmai vásárokban. A lényeg, hogy
kialakítsunk egy olyan ajándék csomag
választékot, amely minél jobban illeszke-
dik a vendégkörünkhöz. Sok kisgyerekes
család jár hozzánk? A vidám mesefigurás
dobozok, vagy az öntött csokoládéformák
ellenállhatatlanok lesznek. Sok a fiatal a
környéken, mert mondjuk egy középisko-
la vagy felsőoktatási intézmény közelében
vagyunk? Tartsunk minél változatosabb
kínálatot szerelmeseknek való ajándék-
dobozokból. Fontos, hogy méretben is
széles választék legyen, a pár bonbontól
a komolyabb dobozig. Szalagok, fodrok,
virágok – szinte bármit elvisel ez a kate-
gória, nehéz giccsesnek lenni, ha Valentin
napról van szó.
Van két komolyabb csoport, amit érdemes
alaposan megtervezni. Az egyik a már
említett turizmus. Ha kicsit is olyan he-
lyen vagyunk, ahol van idegenforgalom,
akkor érdemes a helyi nevezetességeket,
látványosságokat nekünk is felhasználni.
Néhány képeslap minőségű fotó a kör-
nyék látványosságairól – legyen az nép-
viselet, épület, tó, hegy, gyümölcs, bármi
– és máris tudunk olyan ajándékdobozo-
kat készíteni, amit megtölthetünk a saját
tartós desszertjeinkkel. Hibátlan ajándék
és emlék a turistáknak. Minél több ilyen
vendégünk van, annál nagyobb választé-
kot tartsunk, és gondoljunk a különböző
ízlésekre. A távol-keletieket más fogja
meg, mint az európaiakat!
Sokak számára az üzleti célú ajándékok is
nagyon sok lehetőséget rejtenek. Itt már
nem csak a hely számít, a komoly ren-
deléseket nem hirtelen ötlet alapján ad-
ják le. Az üzleti ajándékok értékesítését
tudatosan fel lehet építeni, megkeresve a
cégeket az ajánlatunkkal. Az elegancia, az
egyediség, a rugalmasság lesznek a döntő
érvek. A lényeg minden esetben az, hogy
ráérezzünk, mit szeretnének a vásárlóink.
AJÁNDÉKOK
mindenkinek
14
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...32
Powered by FlippingBook