2016_10 - page 39

természetes, mert ráfizetéssel nem lehet üzemelni, de egy
családi vállalkozás arra büszke, hogy az ő süteménye a leg-
finomabb, és ha nem is olyan nyereséges az üzletmenet,
azért nem zár be, hanem javít ott, ahol kell.
Az Országtorta is szóba került. Elmondtam Gellértnek,
hogy miért nem indulunk soha ezen a versenyen. Leg-
inkább nem akarok a receptem silány másolatával talál-
kozni. Hiába adtam meg az E-80 torta receptjét már a
megszületése után, még sehol nem kaptam olyat, mint a
miénk. Ebbe a hibába Dobos C. József is beleesett, amikor
mindenki utánozni próbálta a Dobos tortát, de senkinek
nem sikerült. Közzé tette a receptet, de hiába. Azóta is csak
kevés helyen lehet jó Dobos tortát kapni. Minden évben
így van ez, és az idei Országtorta sem olyan lett, mint amit
az alkotója kitalált.
Ide kívánkozik az a gondolat, amin először csodálkoztam,
de ma már elfogadom. Régen, amikor még én főztem a
fagylaltot a műhelyben, ki volt ragasztva a recept a falra.
Az anyagok mindig ugyanazok voltak, a gépek is ugyan-
azok, mégis, ha nem én főztem a fagylaltot, észre lehetett
venni. Nem hiszem, hogy más anyagból vagyok, mint a
cukrászsegéd, de lehet, hogy jobban figyeltem az összemé-
résre és az időzítésre. A fagylalt technológiája viszonylag
egyszerű. Egy torta elkészítése sokkal bonyolultabb, sok-
kal több buktató van benne, ha valaki nem érti a szakmá-
ját. Az idei Országtorta megfelelt a kiírásban lefektetett el-
veknek. Új volt, korszerű, látványos, hazai alapanyagokból
készült, és nem volt bonyolult az elkészítése. Akkor vajon
miért hallottam annyi rossz bírálatot a fogyasztóktól?
Mások szerint nem is kell egyforma süteményeket ké-
szíteni, minden cukrászdának legyen saját ízvilága, saját
választéka. Olaszrizling is van sokféle, van jó, és van még
jobb, meg van csapnivaló is, amit olaszrizlingnek hívnak.
Sokat gondolkoztam a Magyar Ízek Utcáján, ahol az Őrség
Zöld Aranya is szerepelt. A nagy reklám, nagy felhajtás
meghozta az érdeklődést. Szent István ünnepén minden-
ki ráér, hát megy és megnézi az Ízek utcáját. A rádióban
meginterjúvoltak olyan gasztro személyiségeket, akik sze-
rintem egy piaci sültkolbászárus színvonalát sem érik el,
de a látvány, a felhajtás oda csalja az embereket. Idén is
csodálkoztam, hogy mennyien mennek, és kóstolják az
„eredetit”, a „bio-t” a „házit” a „kézművest”. Rádöbbentem
és belátom, hogy ilyenre is van igény. A silányra, a tucatra
és vannak, akik ezt hiszik, ezt tartják színvonalnak. Ter-
mészetesen ez nem mindenkire érvényes, de sajnos nagy-
részt igaz az Országtortákra is. Salgótarjánban ezt jól kita-
lálták, de még Budapesten sem tudták olyanra elkészíteni.
Jó a kezdet ott Salgótarjánban, és mint Gellért elmondta,
a folytatás Egerben már működik. Csak azon drukkolok,
hogy legközelebb nehogy a Fény utcában nyisson üzletet.
Auguszt József
39
a térképen
Tel
: +36-28/389-223
efon
Szeretnénk felhívni
figyelmüket
a K2 tortaburkoló masszára,
amely felhasználásában
(desszertek, esküvői és forma
torták burkolása, különleges
díszmunkák, virágok, figurák,
díszek, stb. készítése)
állagában és ízében
a marcipánnal megegyező
dekorációs anyag,
viszont árában sokkal
kedvezőbb.
Különleges fehér színe kitűnő
színezési lehetőséget nyújt.
A torták burkolásakor felülete
sima, repedésmentes.
Tisztelt
Cukrász kollegák!
1...,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38 40,41,42,43,44
Powered by FlippingBook