2016_10 - page 34

Huszonöt év után váltani, otthagyni egy
kenyérgyár kirendeltség vezetői posztját,
és önállónak lenni nem könnyű döntés.
De néha nincs más választás. –
Az ország
egyik legjobb sütőipari vállalata volt a
Dunakenyér, nagyon sok jó szakember dol-
gozott ott
– meséli
Ruff István
, a Dunaha-
rasztiban működő Ruff Pékség tulajdonos
vezetője.
2000 körül azonban a cég helyzete meg-
rendült, és Ruff István egy barátjával,
Ko-
rom Sándorral
együtt elhatározta, hogy
saját pékséget nyitnak. 2002 februárjában
álltak neki a Ruff család háza mögött egy
üzem felépítésének. Szó szerint ketten
építették, még a tetőszerkezetet is maguk
szerelték össze. Vásároltak egy dagasztót
és egy 10 m
2
-es Matador kemencét. –
A
többi, kisebb gépet magam építettem. Ne-
künk még volt a képzésünkben géptan, ahol
alkatrészekből össze kellett tudni szerelni a
gépeket
– meséli Ruff úr. A javítási mun-
kák zömét a mai napig ő maga végzi.
Négyen kezdtünk dolgozni, a feleségem,
a lányom, Sándor és én. Eladtuk a csalá-
di autónkat, és vettünk egy kisteherautót,
hogy legyen mivel szállítani. Éjjel sütöt-
tünk, hajnalban pedig kiszállítottam
– idé-
zi fel a kezdeteket. –
Ha másnak sikerült,
nekünk is fog. Ezzel biztattuk magunkat
– meséli Sándor. Jó szakemberek voltak,
akik bármit meg tudtak csinálni, ezért sok
helyre hívták őket. De ekkor már az önál-
lóság fontosabb volt.
Sokéves, a Dunakenyérnél szerzett szak-
mai ismereteinkre és tapasztalatainkra
alapozva alakítottuk ki a kínálatunkat.
Ahhoz hogy fennmaradjuk, majd bővülni
tudjunk, olyan termékeket kezdünk gyárta-
ni, amelyekben igazán erősesek és verseny-
képesek vagyunk, olyanokat, amelyeket
nap mint nap keresnek a vevőink. Különle-
ges kenyérfélékre, egyedi finompékárukra
és süteményekre fektettük a fő hangsúlyt. Jó
döntés volt, mert a forgalmunk erős növe-
kedésnek indult
– meséli Ruff úr.
Hamar belátták, hogy saját boltokra is
szükségük van. 2009-ben nyitották meg
az elsőt, és bár nagyon féltek tőle, de be-
jött. Ma már négy üzletük van, és a ter-
melésük 75%-át ezeken keresztül érté-
kesítik. Karnyújtásnyira van mindegyik,
kilenc kilométer a maximum, ameddig
elmennek. Az egyik üzlet mellett egy má-
sik üzemet is létrehoztak, így bővítették
a kapacitást. Mindezek ellenére ma már
három teherautóval szállítanak, 2-3 órán-
ként fordulnak, így folyamatosan friss áru
van a boltokban. 117 féle terméket sütnek,
néhányat ebből hetente kétszer, a többit
naponta. Mivel szinte állandó a vevőkö-
34
NEM A MENNYISÉG,
a minőség a
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,...44
Powered by FlippingBook