2016_10 - page 31

gyártanak nyers anyagokból. Csak ép-
pen hipermodern technikával és svájci
igényességgel. Van például egy olyan au-
tomata forgácsoló gépük, amely 24 órán
keresztül üzemel. Az előkészített darabo-
kat a munkások beadagolják, amelyeket
egy robotizált raktárrendszer tárol addig,
amíg a gép fel tudja dolgozni. Amikor el-
készült vele, akkor ismét a robot raktáros
veszi át a munkadarabot, hogy tárolják
addig, amíg a következő munkafolyamat-
ban szükség lesz rá.
A hatalmas lézervágó, a számítógép vezé-
relt hajlítógép egyszerre szolgálják a mi-
nőséget és a munkaerővel való takarékos-
kodást. Az elv nagyon egyszerű: ha egy
munkafolyamat hibátlanul van elvégezve,
akkor a rákövetkező gyorsabb lesz, mert
nem kell korrigálni az előző hibáit. Nem
futnak felesleges köröket. Szó szerint,
ugyanis úgy rendezik el az egyes munka-
helyeket, hogy a szükséges szerszámok,
anyagok szinte karnyújtásnyira legyenek.
Fél métert se gyalogolnak feleslegesen.
A kontroll olyan precíz, hogy minden
egyes apró alkatrész doboza (sok száz van
belőle) alá mérleget tettek, így a központi
irányítás csavarra pontosan tudja, hogy
miből mennyi van készleten – és időben
tud rendelni, nehogy egy apróság miatt
megálljon a termelés.
Mindemellett meglepő módon az egyes
brigádoknak nagyfokú önállóságot ad-
nak a saját munkájuk megszervezésében.
Hétfőn megkapják a heti feladatukat, amit
maguknak oszthatnak be. Ők döntik el a
sorrendet, és hogy melyik nap hánykor
szeretnének hazamenni. A lényeg, hogy
péntekig befejezzék a heti munkát.
Minden egyes darab rendelésre, a vevő
igénye szerint készül el, figyelembe véve
a helyi szabályokat (pl. feliratok) és szab-
ványokat (pl. elektromos csatlakozók).
Amikor elkészül egy gép vagy vonal, mi-
előtt becsomagolnák, 24 órás nyúzóteszt-
nek vetik alá. Ha itt is megállja a helyét,
akkor mehet a híres faládákba, amelyeket
egy közeli fűrésztelep készít. –
Volt olyan
vevőnk, aki amikor meglátta a csomagolás
anyagát, annyit mondott, hogy a nappalija
bútora nem ilyen jó minőségű fából készült
– mesélik mosolyogva.
A gyár felső szintjén a kutató-fejlesztő
csapat munkáját is láthattuk. 35 ember
dolgozik itt, ők a cég jövőjének a záloga.
Az a hatalmas tapasztalat, amit az egész
világról begyűjtenek, itt válik innováció-
vá, új megoldásokká, amelyek hamarosan
az iparág vezető megoldásai lesznek. Mint
például az óránként 120.000 croissantot
gyártó vonal, amely az legutóbbi iba-n ka-
pott komoly elismerést.
Aki egyszer Rondo-t vesz, az mindig ra-
gaszkodni fog hozzá
– mondja Attila, és
már értjük, hogy mire gondol. Nem csak
a gépek minőségére. Az emberi hozzáál-
lásuk is ugyanilyen hosszú távban gon-
dolkodó. Őket például már több, mint 20
éves személyes, baráti kapcsolat fűzi ösz-
sze. Erre lehet építkezni.
31
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,...44
Powered by FlippingBook