2016_10 - page 30

nem csak lisztet, de kovászt, sőt még vi-
zet is hozott, mert szerinte az is számít a
tészta minőségében. Ahhoz, hogy biztosra
menjen, még egy kemencét is felpakolt, így
érkezett meg. Mi formáztuk neki a tésztát,
ő meg próbasütéseket tartott. Még életem-
ben nem ettem olyan finom pizzát
– meséli
Jörg, a vendéglátónk. Ugyanezt a magyar
pékeknek is megteszik, bár esetünkben
általában kevesebb módosításra van szük-
ség. –
A magyar és a svájci liszt sokkal job-
ban hasonlít egymásra, mint az olaszra,
így könnyű dolgunk van
– mondja Attila.
Ettől függetlenül a megrendelő által meg-
adott recepteket mind kipróbálják a gé-
peken, hogy ha szükséges, a beállításokat
szoftveresen módosítsák hozzá.
Itt, ebben a 3000 négyzetméteres bemuta-
tó csarnokban indul a gyárlátogatásunk,
ahol rögtön alkalom is van arra, hogy a
kínálatot áttekintsük. A bemutatóterem
összesített kapacitása 5 tonna/óra! A
Rondo gyár gépei a nyers tésztától a kisü-
tés előtti állapotig szolgálják ki a pékeket
és a rokon szakmákat (pl. pizza és snack
készítők) nagyjából minden elképzelhető
nyújtási, formázási, töltési, vágási, díszí-
tési megoldással. A legszebb, hogy mind-
ezek egységes vonalba szervezhetőek, így
rendkívül sok termék esetében mindösz-
sze a nyers tésztát kell beadagolni, a vonal
másik végéről közvetlenül mehet az áru a
kelesztőbe vagy a kemencébe.
Az automatizálástól olyannyira egységes
a gyártás, hogy szemre nem különböztet-
hető meg mondjuk két croissant, amit a
Rondo vonal nyújtott, vágott, sodort, ha
kellett megtöltött és végül megszórt. Min-
den darab pontosan ugyanolyan, nincs
minőségi különbség. Mindezt úgy, hogy
eközben kifejezetten gyengéd a tészta-
feldolgozás, különösen a lágy tésztáknál.
Ügyes trükkökkel elérik, hogy nemmarad
feszültség a tésztában. A vágóélek együtt
haladnak a tésztával, így nincs megnyú-
lás, és nem kell újra és újra megállítani a
tésztát. Akár több, mint 30 féle termék is
gyártható néhány egyszerű alkatrész cse-
réjével ugyanazon a vonalon, és percek
alatt átállítható a gyártás. –
Igen, tudjuk,
ilyen a nagyipari gyártás
– mondhatnánk,
de itt nem erről van szó. A Rondo szin-
te minden méretű pékségnek kínál meg-
oldásokat, a legkülönbözőbb kapacitású
gépekkel. –
Ma, Magyarországon és a régi-
ónkban a munkaerőhiány az elsődleges ok,
amiért a pékségek automatizálnak
– mesé-
li Attila. –
A közelmúltban egy szlovák pék
vállalkozó még Romániába is elment, hogy
dolgozókat találjon, de szinte sikertelenül.
Mindenki inkább az autóiparban akar el-
helyezkedni
.
A bemutatóterem után a gyártórész kö-
vetkezik, ami különleges élmény. Jártunk
már gépgyárban, modernben, régiben
egyaránt. Általában minden kicsit (vagy
nagyon) olajos, itt-ott némi fémforgács a
padlón – ez teljesen normális. Máshol, de
nem a Rondo gyárban. Hibátlan tisztaság
és rend fogadott minket, még egy lecsöp-
pent olajfoltot se láttunk sehol. Pedig szó
sincs arról, hogy egy összeszerelő üzem
lennének, ahol a kész elemekből össze-
csavarozzák a gépeiket. Nem, ők szinte
minden alkatrészt maguk forgácsolnak,
30
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,...44
Powered by FlippingBook