2015_03 - page 19

Damniczki Balázs
szereti a málnát, eh-
hez kétség sem fér. Tavalyelőtt a Vörös-
boros málnafagylaltja lett kupagyőztes
az Év Fagylaltja versenyen, most pedig a
Fekete teás málnafagylalttal nyert. A mag
nélküli málnavelőből (40% gyümölcstar-
talommal) készült fagylalt egyfajta hibrid
megoldás, tejszín és tojás is került az alap-
ba, ami gyümölcsfagylaltok esetében szo-
katlan. Csak természetes alapanyagokat
használnak hozzá, szentjánoskenyérmag
lisztet és pektint – még citromsavat se,
csak frissen facsart citromlevet, ha nem
találják elég savasnak a gyümölcsöt.
A minőségi málnafagylaltot a napokig
hűtőszekrényben, hideg vízben áztatott
Earl Grey teával tették egyedivé. –
Egészen
más aromák szabadulnak fel így, mint a
forrázásnál, miközben a csersav nem oldó-
dik ki
– mesélte Balázs az ötlet lényegét.
A díszítéshez készítettek Callebaut csoko-
ládék felhasználásával egy szolid csoko-
ládéöntetet és fehér csokoládé csíkokat,
amit teafűvel szórtak meg. Végül néhány
szem málna tette teljessé az egyébként
visszafogott kompozíciót. Az eredmény
meggyőzte a zsűrit.
A csökkentett szénhidrát tartalmú fagy-
laltok között első helyezést a Kádár Cuk-
rászda ért el a
Karamellás ír krém fügecu-
korral
nevű fagylaltjával. A fagylalt főzött
tejalappal készült, m-Gel alapanyagok
felhasználásával. Az alapot Dia-Wellness
Bélisz pasztával és Fig-m karamellel íze-
sítették, majd szintén ezzel a különleges
karamellel variegálták. Ennek az öntetnek
az az érdekessége, hogy a cukorhelyettesí-
tő anyagokat nehéz karamellizálni, de ez
a termék kész megoldást ad erre a problé-
mára. A díszítés gyümölcsökkel és szintén
Fig-m karamell öntettel készült.
A termék alacsony energia tartalmú, meg-
felel a csökkentett szénhidrát tartalmú
élelmiszerek elé állított követelmények-
nek. –
Az elkészítése kifejezetten egyszerű,
a megadott anyagokkal bárki el tudja ké-
szíteni, akinek van fagylaltos tapasztalata
– mondta
Törkenczy Tünde
, aki már a
tavalyi Év Fagylaltja versenyen is aranyér-
met kapott egy cukormentes fagylaltjáért.
A különleges táplálkozási igényt kielégítő
fagylaltoknak egyre nagyobb a szerepe, és
jó, hogy ez a versenyeken is visszatükrö-
ződik, segítve az elterjedésüket.
19
a Fesztivál fagylaltversenyének győztesei
Gyümölcs kategória
Damniczki Balázs
Damniczki Cukrászda
Fekete teás
málna
III. helyezett: Andretti Kávézó
II. helyezett: Kádár Cukrászda III. helyezett: FRER Cukrászda
1...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,...44
Powered by FlippingBook