2014_10 - page 3

Divatos ma a helyi termelőktől vásá-
rolni különböző indokokból, amelyek
között a környezetvédelem és egymás
támogatása egyaránt szerepel. Úgy
gondoljuk, ennek pozitív hatása van.
A csokoládé esetében ez nyilvánvalóan
nem lehetséges, a kakaófa nem él meg
nálunk, és a „nálunk”-ba egész Euró-
pát beleérthetjük.
Ritkán gondolunk bele, hogy annak
milyen hatása van, amikor kakaót,
csokoládét vásárolunk, fogyasztunk.
Egy kicsit segítünk a világ legszegé-
nyebb emberein. Hozzánk képest az
egyenlítő környékén szinte minden-
hol elképzelhetetlen nyomorban élnek
az emberek, és ha van lehetőségük a
kakaóültetvényen munkát kapni, az a
megélhetés biztosítéka. Nem beszélve
arról, hogy a legnagyobb csokoládé
gyártó cégek komoly oktatási progra-
mokat indítottak a farmerek számára,
mezőgazdasági ismereteket tanítva,
amivel akár megtöbbszörözhetik a jö-
vedelmüket. Persze a saját jól felfogott
érdekükből teszik mindezt, de ettől
még ez tényleg komoly segítség ott,
ahol erre égető szükség van.
Természetesen mindez akkor igaz, ha
tisztességesen megfizetik a farmere-
ket, nem alkalmaznak rabszolgákat,
gyerekeket és törődnek a környezetvé-
delemmel. Szerencsére ma már egyre
kevésbé vállalható a neves cégek szá-
mára, hogy ilyen ügyekbe keveredje-
nek, ezért egyértelműen törekszenek
rá, hogy tisztességes forrásból szerez-
zék be az alapanyagaikat, és ezt gyak-
ran jelzik is a „fair trade” emblémával.
A fejlett világ közvéleménye draszti-
kusan és hatékonyan fordult szembe
azokkal a vállalatokkal, amelyek gát-
lástalanul viselkedtek, és ez finoman
szólva nem tett jót a forgalmuknak és
a részvényárfolyamuknak.
A munkalehetőség, a világkereskede-
lembe való bekapcsolódás minden se-
gélyakciónál sokkal többet ér. Ez nem
adomány, hanem partnerség.
Nyilván igen ritka lehet – ha előfordul
egyáltalán –, hogy valaki azért vegyen
egy tábla csokoládét, hogy ezzel az af-
rikaiakat segítse. De ettől még segíti,
méghozzá a legjobb módon. Nekünk
viszont, akik számára a kakaó, a cso-
koládé mindennapos alapanyag, néha
nem árt, ha eszünkbe jutnak azok a
fekete vagy barna kezek, amelyek elő-
ször nyúltak azokhoz a kakaóbabok-
hoz, amelyből készült az a termék,
amivel mi dolgozunk. Nem vagyunk
tőlük olyan messze, mint gondolnánk.
Nekünk is szükségünk van rájuk, és
nekik is ránk. Összetartozunk.
összeköt minket
A CSOKOLÁDÉ
Tartalmunkból
3. oldal
23.
2
2
5
9
33
38
A csokoládé összeköt minket
3
XIX. évfolyam, 10. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Fax: +36-28/586-080
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...40
Powered by FlippingBook